Hoppa till sidans innehåll

Funktionärsbeskrivning Stenungsundshoppryttarförening

06 FEB 2014 22:34
Hej alla glada funktionärer!
Tack för att Ni medverkar till att vår förening kan hålla tävlingsarrangemang på en hög och säker nivå!
  • Uppdaterad: 13 APR 2017 08:32

Den är instruktionen är en hjälp för dig som är tävlingsfunktionär på SHRF:s tävlingar. Läs igenom den före tävling så att du känner dig trygg med din funktionärsuppgift.

De funktionärer du kommer att möta på tävlingsplatsen är SHRF:s egna samt de som vi hyr in; överdomare, domare och banbyggare. Du kommer att ingå i en arbetsgrupp där det finns med erfarna funktionärer som kan hjälpa dig om du känner dig osäker.

Följande gäller för samtliga funktionärsuppdrag:

 Anmäl dig till tävlingsledaren när du kommer, viktigt också för att dina funktionärspoäng ska registreras. Ta reda på den information du behöver för att kunna sköta ditt uppdrag. Ta reda på vem som ska lösa av dig och när, lämna inte din post för än du är avlöst.

Alla funktionärer utom café/sekretariat, domartorn ska bära funktionärsväst. Uppstår det problem eller oklarheter, kontakta tävlingsledaren.

Arbetsbeskrivningar:

 Framridning/framhoppning:

Du ska vara på plats 30 minuter före första start. Du ska ha väst på dig och ha med startlistor och penna som du får i sekretariatet.

Du ser till att framhoppningen blir lugn och säker och att inte fler befinner sig på banan samtidigt än vad tävlingsledaren/överdomaren har bestämt.

Stryk ryttarna på din lista efterhand som de går in på tävlingsbanan så att du har koll på vilka som står på tur. Om en ryttare inte kommer in på framhoppningen fast du ropat flera gånger får du släppa in nästa på tur.

Du ska även ha koll på framhoppningshindren. De får inte vara högre än den aktuella klassens höjd plus tio centimeter för häst. För ponny får de inte vara högre än klassen som pågår.

Varje ekipage får ha med sig en medhjälpare in på framhoppningen, inte fler.

Din uppgift är att kratta framför och bakom hindren om det blir gropar i underlaget. Mellan klasser skall hindren flyttas någon meter, för att inte alla hästar ska hoppa av och landa på samma ställe hela dagen. Naturligtvis ser du till att framhoppningsbanan är mockad. Och tar fram nya bommar om någon går sönder.

Även om det är mycket ovanligt kan det hända att en del ryttare beter sig illa. Om du ser en ryttare som till exempel använder spöet hårt mot hästen, rycker den i munnen eller sporrar för kraftigt så ska du inte tveka att kontakta överdomaren eller överdomaren.

 

Banfunktionär, insläpp till tävlingsbanan:

Du ska vara på plats 30 minuter före första start. Du ska ha väst på dig och ha med startlistor och penna som du får i sekretariatet.

Din uppgift vid insläppet är att öppna för ryttaren som ska in och stänga efteråt. Om det inte står någon ryttare beredd så ropa mot framhoppningen så att ryttaren kommer. På din lista är det bra om du bockar av när en ryttare går in på banan så att du har koll på vem som står på tur. Dörren till tävlingsbanan ska du öppna så fort ekipaget passerat mållinjen eller utgår. Var placerad så att du kan utföra din uppgift på ett säkert sätt.

 

Banfunktionär, utsläpp från tävlingsbanan:

Du ska vara på plats 30 minuter före första start. Du ska ha väst på dig och ha med startlistor och penna som du får i sekretariatet.

Ibland sker utsläppet vid annan dörr än insläppet och då blir din uppgift att öppna dörren så fort ekipaget gått i mål och stänga direkt när ekipaget gått ut.

 

Banfunktionär, hinderpersonal:

Du ska vara på plats 30 minuter före första start utrustad med väst och kratta. Åldersgräns för banpersonal är 13 år.

Din uppgift är att lägga upp bommar eller bygga upp hinder som de tävlande river och kratta framför och bakom hindren. En ganska enkel uppgift men det krävs att du kan banan och att du har koll på ekipaget på banan så att du inte är i vägen.

 

Banfunktionär, start- och målflaggare:

Du ska vara på plats 30 minuter före första start utrustad med väst och flagga. Åldersgräns är även här 13 år.

Du måste stå så att domartornet kan se dig. Rådgör med banansvarig om din placering.

Som startflaggare är din uppgift att lyfta flaggan när domaren säger varsågod och rid eller när startsignal ges. När hästens framparti passerar genom startlinjen fäller du flaggan. Tidtagarna i domartornet kan då starta tidtagningen.

När ryttaren är på väg mot mål ska målflaggan höjas i god tid utan att hästen störs. Fäll flaggan när hästens framparti passerar mållinjen.

 

Ombyggnad av banan till nästa klass:

Utförs av banfunktionärer, flaggare och de som står vid in- och utsläpp och övriga som har möjlighet att hjälpa till.

När sista ryttaren gått i mål i en klass måste så många funktionärer som möjligt hjälpa till att bygga om hindren för att uppehållet till nästa klass blir så kort som möjligt. Banbyggaren har gett instruktioner till några ansvariga i god tid före. De är sedan de ansvariga som, med övriga funktionärers hjälp, snabbt bygger om banan. Mellan klasser sladdas även banan, det görs när ombyggnaden är klar.

 

Banfunktionär, bansladdare:

Du som får uppdrag att sladda måste ha körkort. Din uppgift är att se till att banan är sladdad mellan klasser och iordningställd efter tävlingsdagens slut.

 

Parkeringsvakt:

Du ska vara på plats en timma före första start utrustad med väst, parkeringslappar och kontaktlista.

Som parkeringsvakt är det främst de tävlande som du möter. Visa tydligt var de ska parkera. Du ska även ge dem en lapp där de kan skriva kontaktuppgifter att lägga i framrutan på bilen.

 

Cafeterian:

Du ska vara på plats en timme före första start. Den som kommer först ställer i ordning allt inför dagen och den som är kvar vid tävlingens slut städar undan. Växelkassa, prislista osv får du av cafeteriaansvarig på plats. Du ska även göra ”kaffekorgar” till domartorn och andra funktionärer som har svårt att gå ifrån. Du ska ven se till att dessa ”kaffekorgar kommer till dem som ska ha dem. Inga stallkläder på dem som står i cafeterian.

 

Sjukvårdare:

Du ska vara på plats en timme före första start utrustad med väst, mobil, kontaktlista, sjukvårdsväska. Du måste vara en av föreningen utsedd och auktoriserad sjukvårdare.

Sjukvårdaren är den som avgör vad som skall göras när olyckan är framme och en ryttare misstänks vara skadad. Sjukvårdaren ansvarar även för att skaderapport utförs enligt reglemente.

 

Domartornet:

Du ska vara på plats 30 minuter före första start.  I domartornet ska finnas dator med internetuppkoppling, tidtagarutrustning, hopprotokoll, stilbedömningsprotokoll, startlistor, startlistor, hästförteckning, pennor, speakerutrustning, musik, kontaktlista, papper.

I domartornet finns det fyra uppgifter att ta tag i:

1, Att vara tidtagare, antingen manuella eller automatisk.

2, Mata in resultaten i Equipe och publicera dem online.

3, Föra hoppningsprotokoll.

4, Att föra stilbedömningsprotokoll.

 

Sekretariatet:

Du ska vara på plats en timme före start utrustad med glatt humör och sekretariatslådan där det finns dator, skrivare och annat livsnödvändigt för dagen.

Aktuell tävling läggs in i Equipe på serverdatabasens dator (sekretariatet), kontrollera att tävlingen samkörs med domartornets dator.

När du ska ta emot anmälningar:

  • kontrollera vaccinationsintyg, vaccinationen ska vara gjord inom ett kalenderår. Det är sju dagars karens efter vaccination. Kontrollera grundcaccinationen, två gånger inom en tremånaders period och att efterföljande vaccinationer gjorts årsvis.
  • Registrera ankomst i Equipe, kontrollera ekonomin, ev veterinäravgift och ta betalt om så ska göras. Växelkassa får ni av föreningens kassör.
  • Du ansvarar för eventuella ändringar som ryttare vill göra i sin anmälan.
  • Du ansvarar för att alla relaterade listor är uppdaterade och delas ut på begäran.
  • Du ansvarar för arkivering av rapporter och övriga dokument som relaterar till den aktuella tävlingen enligt reglemente.

Lycka till!! 

 

 

Skribent: Annika Grundberg
Epost: This is a mailto link

Du kan hitta oss här

 

Våra Partners

hogia_logo_cmyk

 

 

AkzoNobel_logo_RGB

farmorgretas

SISU_Webb_Banner_190X190_samverkan[2]

Postadress:
Stenungsunds HRF - Ridsport
Postbox 12
44421 Stenungsund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsen-shrf@hotma...

Se all info